Locație: 
strada Secu, comuna Vânători-Neamț
Indicații de orientare
Telefon: 
0233 251 862
E-mail: 
manastirea_secu1602@yahoo.com

Ansamblul Mănăstirii Secu, cu o vechime de aproape 500 de ani, se remarcă prin formarea numeroaselor personalități care au făcut cinste poporului român de-a lungul istoriei și care s-au înduvohnicit în tinda acestui sfânt lăcaș. Nume sonore ca Mitropolitul Varlaam, Mitropolitul Ghedeon, Mitropolitul Sava, Mitropolitul Sofronie Miclescu, Episcopul Ioan de Râșca și Secu și mulți alții au făcut din Mănăstirea Secu un leagăn în care duhovnicia și cultura trăiesc într-o simbioză aparte.

Așezată la poalele Muntelui Vasan, lângă pârâul Secu, mănăstirea are forma unei cetăți medievale, cu ziduri groase, turnuri de apărare și turle înalte ce adăpostesc un tezar, pe care Nicolae Iorga l-a numit „marea minune a Secului”. Tezaurul conține veșminte, manuscrise, tipărituri, obiecte de metal prețioase, foarte valoroase din punct de vedere istoric și artistic. Muzeul mănăstirii prezintă obiecte de mare preț, unul din cele mai prețioase daruri primite de mănăstire fiind icoana Maicii Domnului „Cipriota”, care a fost inițial în Biserica Sfântul Nicolae din Cetatea Neamț.

Povestea tezaurului de la Secu este interesantă pentru că acesta trebuia dus în Rusia, în 1916, dar un călugăr l-a ascuns într-un loc secret pe care a refuzat să-l divulge autorităților. Astfel, tezaurul de la Secu poate fi acum admirat de turiști, în timp ce restul Tezaurului României a rămas în Rusia. Actualul ansamblu s-a construit treptat, ultimele renovări realizându-se în urmă cu câțiva ani. Arhitectura bisericii Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul prezintă atât elemente moldovenști cât și muntenești.

La Mănăstirea Secu, într-o vreme în care limba română abia pătrundea în pisanii, epitafe domnești sau în zapise, Mitropolitul Moldovei Varlaam tipărește în 1643 „Cazania”, primită și păstrată cu înțelegere și iubire în toate ținuturile românești. In pronaos se gasește o raclă frumos sculptată, din lemn de tei, conținând mai multe odoare sfinte: o cruce în care se gasește o particica de lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos, chivotul în care sa păstrat un fragment din piciorul Sfântului Ioan Botezatorul și particele din sfinte moaște. Pelerinii se pot închina și la racla cu  Moaștele Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei sau la Osemintele Cuviosului Vichentie Mălău.

0 0 voturi
Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma despre
guest
0 Comentarii
Impresii
Vezi toate comentariile

S-ar putea să-ți placă:

menuchevron-down
0
Comenteazax