Locație: 
Str. Arh. Chiriac Nicolau, nr. 40, sat Mănăstirea Neamț, comuna Vânători-Neamț
Indicații de orientare
Telefon: 
0745 212 708
Whatsapp:
0745 212 708
E-mail: 
neamt@mmb.ro

La Mănăstirea Neamț se poate vizita Ansamblul bisericii „Sf. Ioan Bogoslov Evanghelistul” din sec. XIX,  Biserica „Intrarea în Biserică” din 1849-1857,  Biserica de lemn „Acoperământul Maicii Domnului” datată din 1714, Biserica „Înălţarea Domnului” ctitoria a marelui domnitor Ștefan cel Mare din 1497, Biserica „Sf. Gheorghe" din 1826 , Biserica - bolniţă „Sf. Ioan cel Nou" din 1848, împreună  reprezentând cel mai vechi așezământ monahal din Moldova.

Considerată „Ierusalimul ortodoxiei române”, Mănăstirea Neamț a rămas în conștiința poporului încă din vremea domnitorului Ștefan cel Mare, care după 1480, a construit în cinstea victoriei împotriva armatelor poloneze de la Codrii Cosminului, actualul locaș de închinare, unic din punct de vedere al stilului arhitectural și artistic, moldovenesc. Pelerinii care vin aici își amintesc de frumoasele miniaturi din cărțile copiate de Gavril Uric și ucenicii săi în vestita școală de caligrafi și miniaturiști sau de cărțile copiate de marele stareț Paisie Velicicovschi.

Printre odoarele de mult preț ale mănăstirii, miile de pelerin vin să se închine și Icoanei Maicii Domnului Odighitria, Îndrumătoarea sau Lidianca, cea mai veche şi mai valoroasă icoană din țară, capului Sfântului Simeon Stâlpnicul de la Muntele Minunat, raclei cu moaștele Sfântului Paisie Velicicovschi, raclei cu moaștele Sfântului Necunoscut descoperite aici în chip minunat în perioada comunistă (24 mai 1986) prin ridicarea paveleleor de pe aleea din curtea mănăstirii la o înălțime de 10-15 cm. De asemenea, mai pot fi vizitate, cel mai mare „osuar” din țară ( aici fiind conservate osemintele a peste 550 de călugări cu viață duhovnicească aleasă) dar și cea mai veche bibliotecă mănăstirească, cu 18.000 de volume, o contribuție deosebită la dezvoltarea culturii și artei românești medievale.

La marile hramuri ale mănăstirii (Înălțarea Domnului, 9 Iulie- Cinstirea Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, 15 noiembrie-Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț) pelerinii pot participa la un program liturgic deosebit.

„Voievozi și Vlădici, coconi și jupânițe, soli străini și călugări din toate lavrele creștinătății au trecut pe aici și au dus cu ei renumele Moldovei și al mănăstirii Neamțu” (Gala Galaction - Clopotele de la Mănăstirea Neamț, 1916)

0 0 voturi
Rating
Aboneaza-te
Anunta-ma despre
guest
0 Comentarii
Impresii
Vezi toate comentariile

S-ar putea să-ți placă:

menuchevron-down
0
Comenteazax